Estonya’dan Türkiye Açıklaması

Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser, Türkiye Avrupa Birliği(AB) ilişkisinin geleceği ile ilgili kararların seçim kampanyası modunda verilmemesi gerektiğini söyledi. AB Dönem Başkanlığını yürüten Sven Mikser, Alman Deutschlandfunk radyosuna verdiği röportajda bir soru üzerine eski Avrupa Parlamentosu Başkanı ve Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin(SPD) Başbakan Adayı Martin Schultz’un, başbakan olduğunda Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sonlandırılacağına ilişkin ifadelerini değerlendirdi.

Estonya’nın, AB’nin genişlemesinden yana olduğunu söyleyen Mikser, bu genişlemenin somut kriterlere dayandığını sözlerine ekledi. Tüm aday ülkelerin, bu kriterlere uygun davranması gerektiğini ve bu kriterleri yerine getirmeleri gerektiğini belirtti. Mikser, “Burada çıta çok yüksekte ve Türkiye uzun zamandan beri aday ülkeler grubunda.” ifadelerini sözlerine ekledi.

Bazı yeni gelişmelerin, tüm Avrupa başkentlerinde kuşkuya sebep olduğunu ifade eden Mikser, Türkiye’nin AB’nin vazgeçilmez bir partneri olduğunu düşündüğünü ifadelerine ekledi. Mikser bu düşüncesini şu sözlerle açıkladı: “Buna rağmen, Türkiye göç krizi bağlamında olduğu gibi AB’nin vazgeçilmez bir partneri olduğunu düşünmemiz lazım. Türkiye, bu bölgenin güvenliğinde çok önemli bir aktör. Aynı zamanda en güçlü ve askeri durumu en iyi olan NATO müttefiklerinden biridir. Dolayısıyla, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin geleceğiyle ilgili tüm kararların çok dikkatli düşünülmesi ve seçim kampanyası modunda verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ilişkinin geleceğiyle ilgili her şey stratejik ortaklık anlamında dikkatlice düşünülmelidir.”

Yakın gelecekte, Türkiye’nin AB üyesi ülkeler arasında yer alacağını düşünmediğini ifade eden Mikser, bu düşüncesine rağmen kapıyı tamamen kapatmanın veya kararı duygulara göre vermenin yanlış olacağını belirtti. Türkiye ile AB arasında yapıcı bir ilişki olmasını isteyen Mikser, Türkiye’nin AB üyesi ülkeler arasında yer almak istemesi durumunda üyelik kriterlerini yerine getireceği çıtayı geçmesi gerektiğini ve bu çıtanın da oldukça yukarda olduğunu belirtti.

Eda  SUBAŞI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...