Etiyopya – Mısır: Nil Çatışması Önlendi Mi?

Mısır’ın Başkenti Kahire’de perşembe günü gerçekleştirilen röportaj sonrasında, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sissi ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile Nil nehri üzerinde kurulan baraj hakkında görüştü.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde kurulan baraj üzerindeki farklılıkların Addis Ababa’yla olan ilişkilerini bozmasına izin vermeyeceğinin sözünü verdi. Etiyopya, hidroelektrik Büyük Rönesans Barajı’nın, Afrika’nın en büyük enerji ihracatçısı haline gelmesini umuyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, röportaj sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, “Nil Havzası,  bir ara bağlantı, inşaat ve kalkınma kaynağı olmaktan ziyade onu çatışma kaynağı haline getiren kaynak ve etkilere sahiptir” açıklamasında bulundu. Bununla birlikte, Etiyopya’yla müzakerelerin ilerlediğini, barajın etkisi üzerindeki tartışmalı ve devam etmekte olan bir çalışmanın durağanlık süresinin sona ermesi gerektiğini ifade etti.

Hailemariam Desalegn ise, “Bu büyük nehrin asla rekabet, güvensizlik veya çatışma nesnesi haline gelmediğinden emin olmalıyız” dedi. Bu barajın, ülkesinin kuraklık ve açlıktan korunması için de gerekli olduğunu belirten Desalegn, “Etiyopya halkı, Mısır’ı tehlikeye atmadı ve atmayacak” dedi. Ayrıca “Ülkenize zarar vermeyeceğiz. Nil havzasının güvenliğini sağlamak ve halkı yoksulluk döngüsünden çıkarmak için birlikte çalışacağız” ifadesinde bulundu.

Deniz ÜRESİN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...