Gabon’ Da Fildişi Ticareti Operasyonu

Gabon, dünyanın en büyük orman filleri popülasyonuna sahip ülkelerden birisidir. Ayrıca gorillere, mandrel ağaçlarına ve suaygırlarına ev sahipliği yapan gezegendeki en fakir ülkelerden biridir. Arazisinin %80’i ormandan oluşmaktadır.

Nol Operasyonu adı altında iki yıldır süren soruşturma, Gabon’dan yapılan fildişi ticaretini kapsamaktaydı. Gabon’daki yetkililer bu operasyonla Orta Afrika ülkelerinin en büyük fil dişi ticareti ağını çözdüklerini belirttiler. Çad’lı Abdoulaye Mohamoud İbrahim’in, eşlerinin ve diğer aile üyelerinin de aralarında bulunduğu sekiz kişinin tutuklandığı operasyonda şüphelilerin bilgisayar ve telefonları incelendiğinde, Kuzey Nijerya ve komşu ülkeleri arasında savaş başlatan Boko Haram adlı suç örgütü ile de bağlantıları olduğu saptandı.

Yetkililer, fildişi ağının Gabon’un dokuz vilayetinde ve sınırları boyunca gerildiğini söyledi. Fildişi yanı sıra, ağın, 48 büyük boynuzu veya fil bacaklarını kaçakçılığını yaptığı konusunda da şüphesi var. Öğeler Kamerun veya Batı Afrika ülkelerine taşınmıştı. Cumhurbaşkanlığından bir haber bülteninde, birkaç günlük bir takipten sonra ağın finansörlerinin de tutuklandığı belirtildi. Şüpheliler organize suç ve fildişi ticaret suçlamasıyla yargılanıyorlar. Fildişi kaçakçılığı bölgede kalıcı bir sorundur. Son on yılda, Gabon bölgesindeki fil nüfusu yaklaşık 60.000’den 35.000’e kadar düştü.

Operasyon, Interpol ve Fransa’nın da işbirliği ile iki yıllık bakanlıklar arası soruşturma sonucunda yapıldı ve Çin ile Vietnam’ın fildişi satışlarını yasaklamasından sadece birkaç hafta sonra bitti. Çin ve Vietnam da fildişi satışlarının yasaklanması ile fiyatlar da düşü gösterdi ve bu suçun ortadan kaldırılması için ideal bir zamanlama oldu. Fildişi fiyatları kilogram başına 2.100 dolardan 700 dolara kadar düşüş gösterdi.

Filleri ve ülkenin diğer nadir yaban hayatını korumak, Başkan Ali Bongo için en büyük önceliğe sahip. Avcılara karşı koruma sağlamak için, Gabon’un ormanları, vahşi yaşam parkurları, askeri kuvvetler, keşif köpekleri, kamera tuzakları, dronlar ve bir helikopter tarafından yoğun şekilde izlenmekte.

Kolluk, Afrika ve Asya’da artıyor. Çin, dünyanın en büyük fildişi pazarını kapattı. Birçok ülke kendi iç ticaretlerini kapatmak için harekete geçiyor ancak maalesef yıkıcı fildişi ticaretini sona erdirmek için küresel topluluğa katılmayı reddetti.

Suna AĞDUK
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.