Fransa’da İslami Reform

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’da yaşanan cihatçı saldırılardan sonra toplumda ki huzursuzluğun giderilmesi için, Fransa’da ki Müslümanların yaşam ve örgütlenmelerinin yeniden düzenleneceğini açıkladı. Macron, İslam ve Cumhuriyet arasında bir sorun olduğunu belirterek, bunun yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra, amacının inanma ve inanmama hakkını, özgür irade ve ulusal uyumu sağlamak olduğuna değindi.

Yapılacak reform kapsamında,yeni bir temsil yapısının oluşturulması,bu organların seçimlerinin daha geniş kitlelere yayılması, yurt dışından Fransa’da yaşayan Müslümanlara müdahale edilmemesi, bağış, cami yapımı ve imamların eğitilmesi konularında finans için yeni bir sistem oluşturulması, gerekirse bunun için yeni bir dernek oluşturulması ve helal ürünlerden vergi alınması planlanıyor. Reform içerisinde üzerinde en çok durulan konu, imamların eğitimi ve camilerin finansmanı olması bekleniyor. Çünkü, Fransa’da ki laiklik yasasına karşı olmasına rağmen, yabancı ülkeler cami yapımına katkı sağlıyor ve imam gönderiyor. Fransa Hükümeti, bu uygulamaları kendi içişlerine müdahale olarak değerlendiriyor. Bu çerçevede imamların eğitimlerinde, dini eğitimin yanı sıra laiklik hakkı, sivil haklar, inanç hakları gibi derslerin olması da söz konusu. Aynı zamanda ‘’Baş İmam’’ statüsü oluşturulması bekleniyor.

Aşırı sağ Front National’ın Lideri Marine Le Pen, projeye karşı çıkarken, ana muhalefet Cumhuriyetçiler düzenlemenin olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor. Fransa’da yapılan kamuoyu anketine göre halk, İslam ve Fransız toplumunun bir arada yaşayabileceğine inanıyor. Yine aynı anket sonucuna göre, katılımcıların %71’i helal ürünlerden vergi alınmasını doğru bulmuyor.

Reform çalışmaları, Elysee Sarayı, İçişleri Bakanlığı ve Fransa İslam Konseyi (CFCM) olmak üzere üç koldan yürütülüyor. Elysee Sarayı ve İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili öneriler hazırlarken, 2003 yılında kurulan CFCM çalışma sonunda hazırladığı raporu haziran ayında Elysee Sarayı’na sunacak. CFCM,reformu desteklediklerini ve birçok önerinin kendilerine ait olduğu söyledi.

Candan BAYRI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...