G5 Sahel Ortak Gücü Operasyonlara Hazırlanıyor

G5 Sahel Ortak Gücü’ne üye 5 ülkenin Dışişleri Bakanları Mali’nin Başkenti Bamako’da bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan G5 Sahel Ortak Gücü Genel Sekreteri Najim Eladj Mohamed Ortak Gücün Mart ayında hazırlıklarını bitirip tam kapasiteye ulaşacaklarını söyledi.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Mali Dışişleri Bakanı Tieman Hubert Coulibaly, ortak gücün oluşturulması için gerekli olan fonun üçte ikisinin toplandığını belirtti. 2014’ten bu yana finans kaynağı eksikliğinden ve BM’nin yetki vermemesinden dolayı operasyonları ertelenen G5 Sahel Ortak Gücü’nün 2018 Mart’ta operasyonlara başlayacağı bildirildi. Coulibaly ayrıca  “Ortak güce sağlanan fonun koordinasyonu ile güvenli ve etkin kullanılması için kararlaştırılan mali ve idari sistem tamamlanmalıdır.” dedi.

G5 Sahel Ortak Gücü, Afrika’nın Sahel bölgesindeki 5 ülkeden (Moritanya, Mali, Nijer, Burkina Faso ve Çad) oluşmaktadır. 2014 yılında oluşturulan G5 Sahel Ortak Gücü terörle ortak mücadele, bölgenin kalkınması ve güvenlik politikalarına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca katılımcı ülkeler uyuşturucu, silah ve göçmen ticareti ile de mücadele etmeyi planlamaktadır.

Sahel bölgesinde DEAŞ, Boko Haram, Mağrip el-Kaidesi ve Murabitun terör örgütleri yer almaktadır. Ayrıca bölge yer altı kaynakları bakımından zengin bir bölgedir. Bölgede yeraltı kaynaklarına sahip olmak isteyen ayrılıkçı silahlı gruplar bulunmaktadır ve zaman zaman iç çatışmalar yaşanmaktadır.

Enes YÜCEL
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.