Haftanın Öne Çıkanları

2060 YILINDA DİNLERİN DAĞILIMI NASIL OLACAK? (03.09.2021)

Dünya üzerindeki nüfus çoğaldıkça insanların sahip olduğu dini inançlar da çeşitlilik göstermeye başladı. Pew Research Center 2060 yılına gelindiğinde dinlerin küresel çapta nüfusa nasıl yansıyacağını öngören bir çalışma hazırladı.

Araştırmaya göre halihazırdaki dini eğilim sürerse 2060 yılında Hristiyanlar dünya nüfusunun yüzde 32’sini oluşturacak ve çoğunluğa sahip dini inanç olarak kalacak. Hristiyanları Müslümanlar takip edecek. İslam, yüzde 24’ten yüzde 31’e yükselerek en fazla ve hızlı büyüyen inanç olacak. Bu oran Hristiyanların neredeyse tamamına tekabül ediyor.

Öte yandan Yahudi ve Hinduların nüfusu 2060 yılına gelindiğinde de bugünle yaklaşık aynı sayıda olacak. Budizm inancına mensup kişilerin sayısında ise azalma görülmesi bekleniyor. Fakat küresel ölçekte öneminin en fazla kaybolacağının düşünüldüğü grup “bağlı olmayanlar”. Bağlı olmayanları ateistler, agnostikler ve herhangi dini bir temaya inanmayanlar oluşturuyor. 2015 yılında dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluşturan bu grubun payının 2060’da yüzde 13’e kadar düşeceği tahmin ediliyor.

Dini inançların değişim ve gelişiminin arkasındaki en büyük etkenin doğurganlık oranı olduğunu söyleyen çalışma, Müslümanların kadın başına 2,9 çocuk ile en fazla doğurganlık oranına sahip dini inanç olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Statista

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...