Haftanın Öne Çıkanları

FRANSIZ KİLİSELERİNDEN “CİNSEL İSTİSMAR” RAPORU 

Fransız Katolik Kilisesi’nin yıllarca örtbas ettiği sırlar gün yüzüne çıktı. Kiliselerde cinsel istismar iddialarını araştırmak için 22 kişiden oluşan bir komisyon kuruldu. 2,5 yıl süren çalışmanın ardından hazırlanan rapor, Katolik Kiliselerinde son 1950’den bu yana 216 bin çocuğun cinsel istismar kurbanı olduğunu ortaya koydu. 

Araştırma Komisyonu Başkanı Jean-Marc Sauve, Katolik okulları ya da gençlik hareketleri gibi kilise kurumlarında çalışanların da eklenmesiyle bu sayının 330 bine çıktığını duyurdu.

2 bin 500 sayfalık rapora göre istismarda bulunanların 3’te 2’si rahip.

AFP

 

İstismarlar edenler sadece din adamlarından oluşmuyor. Diğer kilise mensuplarını da kapsıyor. Sayıları ise yaklaşık 3 bin. İstismar edilen çocukların yüzde 80’i erkek, yaşları ise 10 ile 13 arasında.

Komisyon Başkanı Jean-Marc Sauve mağdurlara tazminat ödenmesi gerektiği görüşünde. Fransız sivil toplum örgütleri ise sorumluların caydırıcı yaptırımlarla cezalandırılmasını istiyor

Fransa gibi ABD, Almanya ve İrlanda gibi ülkelerde de kiliselerde yapılan suistimallerin açığa çıkarılması için araştırma komisyonları kuruluyor.

 

Kaynak: Euronews

 

DÜNYAYI SARSAN ERİŞİM KESİNTİSİ 

 

Sosyal medya uygulaması Facebook, Instagram ve Whatsapp’ta yaşanan 6 saatlik kesinti dünyayı şoke etti. Milyonlarca kullanıcı, sosyal medya platformlarına 6 saat erişim sağlayamadı. Bu, son yılların en uzun süren kesintilerinden biri olarak tarihe geçti. 

Her üç platformu da çatısı altında bulunduran Facebook, kesintinin rutin bakım esnasındaki bir hatadan kaynaklandığını duyurdu.  Kullanıcı verilerinin güvenliğine yönelik bir tehdidin söz konusu olmadığını açıkladı. 

Reuters

Dünyada 3,5 milyardan fazla kişinin kullandığı uygulamalardan 10,6 milyon sorun rapor edildi. 

Sosyal medya üzerinden işlerini yürüten işletmeler etkilendi. 

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg yaklaşık 7 milyar dolar zarar etti. Facebook hisseleri de yüzde 5 değer kaybetti. 

Yaşanan kesintinin şirketle ilgili belgeleri sızdırdığı iddia edilen eski Facebook çalışanının açıklamasının ardından yaşanması ise akıllarda soru işareti yarattı. CBS’e konuşan eski çalışan Frances Haugen’e göre şirket güvenliğe değil, büyümeye öncelik veriyor 

 

Kaynak: BBC

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.