İngiltere ve ABD Libya’ya Müdahaleye Hazır

İngiliz The Guardian gazetesi, ABD ve İngiltere’nin NATO’nun yardımıyla Kaddafi’ye müdahale etme hazırlıklarında sona yaklaştığını iddia etti. Haberde, NATO güçlerinin Libya deniz ve hava sahasını 24 saat boyunca gözlemlemek için hazır olduğu belirtilirken, başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batılı devletlerin de Libya’daki sivil vatandaşları kurtarmak için hazırlıklarını tamamlamak üzere oldukları kaydedildi.

İngiltere Başkanı David Cameron ve ABD Başkanı Barack Obama’nın bütün askeri müdahale ihtimallerini değerlendirdiklerini ve bölgede Libya savaş uçaklarının uçuşunu engellemeyi amaçlayan “uçuş yasak bölge” taktiği üzerinde karara vardıkları bildirildi. Cameron, ABD Başkanı ile yaptıkları telefon görüşmesinde Libya’ya askeri müdahale konusunda neler yapılabileceğini konuştuklarını ve “uçuş yasak bölge” taktiğinde mutabakata vardıklarını söyledi.

BBC1’de katıldığı ‘The One Show’ programında telefon konuşmasının içeriği hakkında bilgi veren Cameron, Obama’ya “Kaddafi’nin sivilleri öldürmeye devam etmesi halinde kendilerinin askeri müdahale olarak hazır olmaları gerektiğine” dikkat çektiğini kaydetti. İngiltere Başkanı sözlerine şöyle devam etti: “Başkan Obama ile bugün (dün) bir telefon görüşmesi yaptık. Kaddafi’nin halkına yaptığı korkunç şeyler karşısında daha fazla sessiz kalamayacağımızı ve bir şeyler yapmamız gerektiğini vurguladım”.

“Uçuş yasak bölge” ilk olarak Cameron tarafından ortaya atılmış ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan tam destek almıştı. Söz konusu taktiğin uygulanması için NATO da hazır olduğunu belirtti. NATO kuvvetleri 24 saat boyunca Libya’nın deniz ve hava sahasını gözetleyerek Kaddafi yönetimindeki savaş uçaklarının kalkmasına ve bombalamasına izin vermeyecek. Aksi halde misilleme yapılarak Kaddafi uçaklarına ateş açılacak.

İngiltere ve ABD Libya’ya NATO kuvvetleri ile müdahale etme senaryoları üzerinde dururken Türkiye yapılacak herhangi bir müdahalenin işleri daha da kötüye götüreceğini vurgulamıştı. Libya’daki Türkiye vatandaşlarının tahliyesinden sonra ise Türkiye Hükümetinin konu ile ilgili tutumunda değişiklik olup olmayacağı merak konusu.  

(tuicakademi, cha)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Avrupa Gündemi Konferansları – II: “Bizi Bağlayan Göç” – AB-Türkiye Ortaklığını Yeniden Değerlendirmek

Kocaeli Üniversitesi’nin yürütücülüğünde düzenlenen Avrupa Gündemi Konferanslarının ikincisi 24-25...

Avusturya Seçim Sonuçları: Aşırı Sağ FPÖ’nün Zaferi Yeni Bir Dönemi mi İşaret Ediyor?

Avusturya’da 2024 seçimleri, ülkenin siyasi tarihindeki önemli dönüm noktalarından...

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu Tamamlandı

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu...

Afrika’nın Konumu ve Türkiye: BM 79. Genel Kurul Toplantısı

1945 Yılında kurulan BM’nin bugün dünya haritası üzerinde yer...