Rafsancani Uzmanlar Meclisi Başkanlığı’nı Devrediyor

İran’ın önceki Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani Uzmanlar Meclisi Başkanlığı’ndaki koltuğunu bıraktı. Meclis Başkanlığı’na Ayetullah Muhammed Rıza Kani seçildi.

Rafsancani, ”ülkede birliğin korunması için” Muhammed Rıza Kani’ye rakip olmayacağını söylemişti. Rafsancani, “eğer hazırsa ve sorumluluğu kabul ettiyse aday olmayacağım, böylece ülkedeki ikilikler giderilecek ve bu mukaddes kuruma zarar verilmeycektir” dedi. Rafsancani, ayrıca “ülkedeki ayrılığın ciddi bir yere geldiğini ve halkın birarada tutulması için ihtiyatlı olunması gerektiği” konusunda uyarıda bulunmuştu.

Rafsancani dini liderleri belirleyen ve kararlarını denetleyen Uzmanlar Meclisi Başkanlığı’na 4 yıllık süre için 2007 yılında getirilmişti. Ancak, bu süreçte muhalefe yakın olmakla radikal bir şekilde eleştirilmişti. Rafsancani, hükümetin en ağır eleştirmenlerinden biri olmuştu fakat son bir yıl içerisinde bu duruşunu biraz yumuşatmış, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i ve rejimi destekleyen aşikâr beyanlarda bulunmuştu.

Ayrıca, Haşimi Rafsancani 2009 yılındaki tartışmalı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonraki muhalefet ayaklanmalarında önemli bir etken olarak görülüyordu. 2009 seçimlerinden haftalar sonra, rejimin muhalafet ayaklanmalarına karşı şiddet içeren tutumunu kınamıştı.

Rafsancani, 1989-1997 yılları arasında iki dönem cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Hala yaygın bir şekilde İran’daki en güçlü zengin ve politik adamlardan biri olduğuna inanılıyor.

İran İslam Cumhuriyeti’nin en önemli yürütme organlarından biri olan Uzmanlar Meclisi, yasalara göre dini lideri seçme ve gerekli görüldüğü takdirde görevden alma yetkisine sahip.

(tuicakademi-BBC) // Eda KILIÇ

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...