İran’dan ABD’ye Orta Doğu Tehdidi

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Tahran’ın ABD, İsrail ve Suudi Arabistan tarafından daha fazla baskı altında olması durumunda Ortadoğu’da neler olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Laricani, “İsrail ve Suudi Arabistan bölgedeki kaosun kaynağı. Suudi Arabistan, İsrail ve Amerika üçgeni bölgeyi kaotik bir sahneye dönüştürmek istiyor. Tahran’ı köşeye sıkıştırırlarsa bölgenin güvenliği tehlikeye girecek” dedi.

İran, ABD’nin tepkisine rağmen ülkenin yeni nükleer zenginleştirme tesisini açtı. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Natanz nükleer tesisinde uranyumun yakıt olarak kullanılabilmesine imkan sağlayan yeni nesil santrifüjler yapmak için gereken altyapıyı inşa ettiklerini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs’ta ülkesinin P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan nükleer anlaşmadan çekilerek Tahran yönetimine ağır yaptırımlar getireceğini açıklamıştı. Anlaşmada yer alan diğer beş ülke anlaşmanın devamından yana olsa da bu durum bir krizi meydana çıkarmıştır.

Anlaşmanın eksiklerinin giderilerek yeniden gündeme gelmesi pek mümkün görünmemektedir. ABD, Ortadoğu’da krizi tırmandırmak ve düşman ülke olarak İran’ın varlığını sürdürmekten yana bir tutum sergilemektedir.

Aybala LALE

o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

[td_block_social_counter open_in_new_window="y" social_rel="nofollow" facebook="tuicakademi" twitter="tuicakademi" youtube="c/TUİÇAkademi" manual_count_youtube="2586" instagram="tuicakademi"]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kitap Analizi: Hasım İstihbarat ve Hibrit Savaş

Bu yazıda İbrahim ÇEVİK'in Hasım İstihbarat ve Hibrit Savaş başlıklı kitabı analiz edilmiş ve kavramlara açıklık getirilmiştir.

EU-Turkey Deal in the Framework of the Migration Law

This article will elaborate the both sides’ stances toward the EU-Turkey Deal. By doing so, it will be analyzing the background of the deal and the migration crisis in the first part also mentioning the Joint Action Plan. Then, the second part will be dedicated to the explanation of the EU-Turkey Deal and the EU-Turkey Statement’s existing points and a conclusion will follow.

Soğuk Savaş Sonrası Gelişen İnsani Güvenlik Çerçevesinde Kamu Diplomasisi Aracı Olarak İnsani Diplomasi

Bu çalışmada Soğuk Savaş sonrası gelişen insani güvenlik çerçevesinde devletlerin neden küreselleşmenin bir sonucu olan kamu diplomasisinin türlerinden insani diplomasiyi tercih ettikleri anlaşılmaya çalışılmıştır.

Göçmen Haklarının Edinilmesinde Diasporaların Rolü: Almanya’da Türk Diasporası Örneği

Bu çalışmanın amacı, Almanya’ya yapılan işçi göçü sonrası Almanya’da oluşan Türk Diasporasının zamanla Alman siyasal yapısında boy göstermesi, haklarının farkına varması ve dernek ve sendikalarla hak arama sürecinin incelenmesidir.