Rusya,İran Konusunda İsrail ile Anlaştıklarını Doğruladı

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, İsrail ile Suriye’de ki İran güçlerinin ülkeden çıkartılması konusunda anlaştıkları yönündeki haberlere ilişkin cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, İsrail ve Rusya arasında Suriye-İsrail sınırından İran kuvvetlerinin kaldırılması konusunda anlaşmaya varıldığını teyit etti. “Anlaşmanın zaten halihazırda uygulanıp uygulanmadığını yanıtlayamıyorum, ancak sürece dahil olan taraflar tatmin oldu. Eğer, bu olay henüz gerçekleşmemişse, yakın gelecekte olacak.” dedi.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) haziran ayı dönem başkanlığını üstlendi. Rus Büyükelçi Nebenzia, BMGK dönem başkanı olarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bu haftanın başlarında Rusya, İsrail-Suriye sınırının Suriye tarafında faaliyet gösteren Suriyeli olmayan tüm kuvvetlerin kaldırılması gerektiğini açıkladı.

Pazartesi günü Moskova’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin İsrail’in uzun süredir İran kuvvetlerinin İsrail sınırının yakınında faaliyet göstermesine izin verilmemesi talebini kabul ettiğini söyledi.

Perşembe günü, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İran güçlerinin İsrail sınırından geri çekilerek güney Suriye’den çekilmeye hazırlandığını söyledi.

Suriye’nin güneyinde önemli gelişmeler yaşanmakla beraber, sınır bölgelerinde herhangi bir yabancı birliğin yer almayacağına dair İsrail ve Rusya güçlerinin diplomatik görüşmeler neticesinde ortak hareket ve koordinasyon kararı aldıkları görülmektedir.

Suna KAYA

o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.