Kafkasya’dan Osmanlı’ya, 19.Yüzyıl’daki Köle Ticareti

Rusya’da bilim insanları, Krasnodar Devlet Arşivinde 19. yüzyılda Kafkasya’dan Osmanlı İmparatorluğu’na gönderilen kölelerle ilgili bir liste buldu. Rus uzmanlar, Rusya’nın Gelencik şehri açıklarında 1810 yılında ele geçirilen köle dolu bir gemiyle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaştı.

Rus savaş gemisi ‘Kırım’ tarafından yakalanan bir Türk gemisiyle ilgili söz konusu belgelerin, Kafkasya’dan, Osmanlı İmparatorluğu’na götürülen kölelerle ilgili ilk ayrıntılı belge olma özelliği taşıdığı ifade edildi.

10 Ocak tarihinde Rus TASS Ajansa konuşan Rusya Uluslararası Temel Ve Uygulamalı Araştırma Merkezi’nden Aleksandr Çerkasov’un sözleri şu şekildeydi;

Bir anlamda köle tacirlerinin gemisinin içine göz atmış olduk. İlk kez bu türden belgeler bulundu, ki bunlar deniz filosu devlet arşivinde dahi yok. Daha önce bu kıyılardan Türkiye’ye kölelerin gönderildiği yönünde bir fikir vardı ama tam olarak hangi insanların götürüldüğünü anlamak için ayrıntılı örnek yoktu.

Söz konusu belgelere göre gemide 83 kişi bulunuyordu. Aralarından 9’u Türk ve 1’i Rum olmak üzere 10 kişilik mürettebat ve 7 tüccar bulunuyordu. Köleler ise 25 erkek ve 41 kadından oluşuyordu. Kölelerin 41’i Abhaz, 15’i Rus ve 10’ü Çerkes’ti. Kölelerin yarısından fazlası 16 yaş altı çocuklardı.

Gemideki kölelerin ‘değerini’ de hesapladıklarını anlatan Çerkasov, “Bu 66 kişinin, 2 bin 500 inek değerinde olduğu ortaya çıktı” dedi. Bunun yanı sıra Çerkasov, kölelerin Karadeniz limanlarından, Kafkasya Savaşı’nın bittiği 1864 yılına kadar Osmanlı’ya gönderilmeye devam edildiğini de kaydetti.

Sibel Şevval KAÇAR
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynak:

Anonim, (2018) , “Kafkasya’dan Osmanlı’ya Gönderilen Kökelelerin Listesi Bulundu”,<http://qha.com.ua/tr/toplum/kafkasya-dan-osmanli-ya-gonderilen-kolelerin-listesi-bulundu/164324/> , E.T.: 11.01.2018

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...