Karadağ’da ABD Büyükelçiliğine Bombalı Saldırı

Karadağ polisinin yaptığı açıklamaya göre, Karadağ’ın Başkenti Podgorica’daki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği binasına el bombası atıldı. Sadece hafif hasara sebep olan saldırgan, üzerindeki patlayıcı maddeyi aktive ederek intihar etti.

Başkentte düzenlenen bu saldırının sebebi henüz yetkililerce belirlenmedi ama Kriminoloji Şefi Enis Bakovic, DNA testiyle saldırganın kimliğini tespit ettiklerini söyledi. Basın toplantısında konuşan Bakovic, devam eden soruşturma kapsamında, şüphelinin adını saklamak adına ondan baş harfleri olan D.J olarak bahsetti. Saldırganın kimliği için The New York Times, 1976’da Sırbistan’a komşu olan Kraljevo kasabasında doğmuş, sabıkası olmayan bir Karadağ vatandaşı olduğunu söyledi. The Associated Press ve Sırbistan’daki haber kanalları ise saldırganın Yugoslavya ordusunda eski bir asker olan Dalibor Jaukovic olarak tespit ettiklerini açıkladılar.

Saldırı, yerel saatle gece yarısı civarında bir zamanda, dolayısıyla elçilik kapalıyken gerçekleştiğinden saldırıdan zarar gören olmadı. Tanıkların ifadelerinde, ilk patlamadan kısa süre önce bir adamın elçilik binasını saran duvarların üzerinden bir nesne attığını gördükleri yer aldı. Açıklamalara göre, ilk patlama elçiliğin avlusundaki bir kratere yakın olmasına rağmen bina hasar görmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kamusal diplomasi ve halkla ilişkiler müsteşarı Steve Goldstein, güvenlik görevlilerinin olayın gerçekleştiği mekanı taradıklarını ve başka patlayıcıya rastlanılmadığını açıkladı.

Podgorica’daki ABD Büyükelçiliği, website ve sosyal medya hesaplarından vatandaşlarına bir sonraki duyuruya kadar elçilikten uzak durmaları gerektiğini yazdı.

Karadağ hükümeti, saldırganı bir ‘intihar bombacısı’ olarak tanımladı. İlk patlamadan kısa süre sonra ikinci patlamayı gerçekleştirip kendini öldürdüğünü açıkladılar. Hükümet, yapılan beyanda, “İçişleri Bakanlığı ve Karadağ hükümeti olarak, ABD Büyükelçiliğine düzenlenen saldırıyı en sert şekilde kınıyor ve bu olaydan pişmanlık duyuyoruz” dedi.

Karadağ, Rusya ile uzun süreli müttefikliğinin ardından, Moskova’nın tüm karşıtlığına rağmen geçtiğimiz sene, 29. üyesi olarak NATO’ya katılmıştı. Bu saldırının arkasına bakıldığında akıllara gelse de, Rusya, saldırıda herhangi bir payının olmadığını açıklayarak suçlamaları reddetti.

Bu olay hem ulusal hem de uluslararası basının ilgisini çekti. Saldırganın Sırp kökenli eski bir asker olduğu ve eski Sırp Devlet Başkanı Slobodan Milosevic’ten üstün hizmet madalyası aldığı iddiaları ve saldırganın sosyal medyadaki paylaşımları incelendiğinde saldırının, Karadağ’ın NATO üyeliğini protesto etmek amacıyla yapılmış olduğunu düşündürüyor. Olayın arkası aydınlanana kadar ise Karadağ’ın hem bölgesinde hem de ABD ve Rusya gibi güçlerle arasında bir gerginliğe sebebiyet vereceği görünüyor.

Dilek KARADAY
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...

Yapay Zeka Çağında Savaş ve Barış

Henry A. Kissinger, Eric Schmidt ve Craig Mundie: War...