Kosova Silahlı Kuvvetleri’ne Doğru

Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını kazanışının 10. yılı olması nedeniyle Başbakan Ramush Haradinaj iki hafta önce ABD’de bir dizi ziyarette bulunmuş ve Kosova Güvenlik Gücü’nün (KGG) artık Kosova Silahlı Kuvvetleri’ne dönüşmesinin gerekliliğinden bahsetmişti. Bu konu hakkında şimdiye kadar sessiz kalan ABD adına cevap NATO’nun Napoli’deki Ortak Kuvvetler Komutanı Amiral James Foggo’dan geldi. Kosova Güvenlik Gücünün, Kosova Silahlı Kuvvetleri’ne dönüşmesinin anayasa reformlarına paralel şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Foggo KGG’nin dönüşümü için bunun dışında bir yolun mümkün görünmediğini belirtti.

KFOR’un Priştine’deki genel merkezinde gerçekleşen bir basın toplantısı sırasında konuşan Foggo, “NATO İttifakı ve Kuzey Atlantik Konseyi birkaç ay önce burada idi ve KGG’nin bir orduya dönüşmesi durumunda bunun anayasa değişikliklerini takiben yapılması gerektiğini çok açık bir şekilde belirtti.” dedi. Ancak Kosova Ordusunun anayasa değişikliği yoluyla kurulması, Belgrad tarafından desteklenen Serb List adlı parti tarafından sürekli reddedildi ve anayasa değişikliğinin Serb List’in oyları olmadan imkânsız olacağı da ortada duran bir gerçek.

Geçtiğimiz yıl tüm engellere rağmen, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, KGG’nin koruma ve askeri yetkilerini artırarak güçlenmesini amaçlayan bir tasarıyı kullanarak KGG’nin dönüşümünü sağlamaya çalıştı. Ancak Thaçi’nin bu çabası da NATO, AB ve ABD engeline takıldı.

Kosova Güvenlik Gücü hafif silahlar ile donatılmış ve belirli bir üniformaya sahip çoklu etnik yapıya sahip bir güçtür. KGG’nin amacı, Kosova’da ve Kosova dışında yaşanan kriz zamanlarında operasyonlar düzenlemek ve doğal afetlerin yaşandığı durumlarda sivil makamlara yardım faaliyetlerinde bulunmaktır.

Yusuf MEHMET
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...