Lima Grubu Venezuela’yı İstemiyor

Peru, Venezuela Başkanı Nicolas Maduro’nun Nisan ayında Peru’nun Başkenti Lima’da yapılacak olan Amerika Kıtaları Zirvesi’nde istenmediğini açıkladı. Venezuela başkanının zirvede istenmemesinin nedeni son dönemlerde ülkede yaşanan demokrasiye aykırı gelişmeler. Peru Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, Lima grubu toplantısından hemen sonra açıklama yaptı ve Venezuela’nın içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik çalkantının grubu endişelendirdiğini belirtti. Lima Grubunda Arjantin, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Guatemala, Guyana, Honduras, Meksika, Panama, Paraguay, Peru ve Saint Lucia gibi ülkeler bulunmakta. Grup, Venezuela muhalefeti tarafından boykot edilen seçimler için yeni bir tarih belirlenmesi, Venezuela’daki siyasi tutukluların salınması gibi taleplerde bulundu. Kolombiya eğer seçimlerin Venezuela muhalefetini bastırmadan, şeffaf bir biçimde yapılmazsa seçimleri tanımayacağını belirtti.

Venezuela’da son dönemde 23 eyalet valisinin belirlenmesi için yapılan seçimlerin ardından muhalefet tarafından seçimlerin hileli olduğu söylenmişti ve Maduro bu iddiaları reddetmişti. Ayrıca Maduro’nun başkanlık seçimleri için tekrar aday olmak istemesi tek adam rejimine gidebilecek bir hareket olarak algılanmıştı. Aynı zamanda iki kez başkanlık eden Henrique Capriles, 2014’te hükümet karşıtı protestolara liderlik eden Leopoldo López gibi isimlerin tutuklanmıştı. Bu gibi olaylar Venezuela’nın demokrasisinde çatlaklar olarak görüldü ve zirvede istenmemesine neden oldu. Maduro geçtiğimiz hafta zirveye katılacağını açıklamasına rağmen bu karşıt görüşten sonra Venezuela’nın zirvede olup olmayacağı belirsinliğini korumakta.

Selcan Buse DORA
o-Staj 2018 LATAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...