Nikaragua Ve Paris İklim Anlaşması

Nikaragua’nın Yardımcı Başkanı Rosario Murillo,  Paris İklim Anlaşması’na katılacaklarını duyurdu. Nikaragua’nın da katılımı ile birlikte Paris İklim Anlaşması’na imza atmayan sadece Amerika Birleşik Devletleri kaldı. Nikaragua ilk başta anlaşmanın küresel ısınma ile mücadele konusunda yeterince kararlı olmadığı gerekçesiyle anlaşmaya katılmamıştı. Kasırga tehdidiyle sık sık karşılaşılması iklim değişikliklerini ülke için önemli bir sorun haline getirdi. Bir yıl sonra, Murillo anlaşmanın iklim değişikliğine karşı niyetlerin ve çabaların birliğini sağlayan bir araç olduğunu söyleyerek anlaşmaya taraf olunacağını açıkladı.

Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı’nda 2015 yılında kabul edilip 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun sağlanmasıyla 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girmişti. Anlaşma “ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve göreceli kabiliyetler” ilkesine dayandırılmış ve 2020 sonrasında iklim değişikliğine karşı küresel faaliyetler yürütülmesini amaçlamaktaydı.

Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Paris İklim Anlaşmasıyla yakından ilgileniyordu ve emisyon kesintileri yapılacağı sözünü vermişti. Trump yönetimi ise anlaşmanın ülkeye maddi olarak büyük kayıplara neden olacağını söyleyerek imza atılmayacağını açıkladı. Başkan Trump, anlaşma karşıtı kampanyasında anlaşmanın iklim değişikliği ile mücadeleyi değil Amerika’nın ekonomik büyüklüğüne karşı bir tehdit olduğunu ve ülke ekonomisine 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.

İklim bilimciler, küresel ısınmanın fırtınaları arttırabileceğini ve önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Selcan Buse DORA
o-Staj 2018 LATAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...