Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan Sırbistan Ziyareti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sırbistan ziyaretinin ikinci gününde, Sırp mevkidaşı İvica Dacic ile ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede, iki ülkenin birçok uluslararası meselede aynı fikirde olduğu vurgulandı.

Toplantıda konuşan Lavrov, Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi’nin Kosova’nın tanınması konusunda yaptığı açıklamalarının ardından Rusya’nın herhangi bir tutum değişikliğine gitmeyeceğini söylerken, Thaçi’nin ve Priştine’de bulunan siyasilerin kendi işlerine odaklanması gerektiğini ifade etti. Lavrov, bloklaşmayı arttırdıkları iddiasıyla bazı NATO ve AB üyesi ülkelerin Avrupa’daki ortamı bozduğunu ifade ederken, Karadağ’ın NATO üyesi olmasının ve Bosna-Hersek ile Makedonya’nın da aynı hedefe sahip olduğunun altını çizdi.

Lavrov’un ardından söz alan Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic, “Büyük Arnavutluk” ideolojisinin Balkanlar için büyük bir tehlike olduğunu belirterek, ABD ve İngiltere’nin bu duruma engel olmak adına Kosova’yı tanımaktan vazgeçmelerinin yerinde bir hamle olacağını söyledi. Dacic, Sırbistan ile Rusya’nın stratejik bir ilişki içerisinde bulunduğunu söylerken, Rusya’ya, Sırbistan’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiği destek dolayı teşekkür etti. Dacic, Sırbistan’ın, soykırımla suçlanması konusunda ve Kosova’nın tek taraflı bağımsızlığı konusunda aldığı tavırdan dolayı Rusya’dan destek bulduğunu ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, temaslarının son gününde, Aziz Sava Kilisesini ziyaret etti ve bu eserin iki ülke arasındaki manevi ve kültürel bağın bir göstergesi olduğunu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bu projeye büyük önem verdiğini dile getirdi.

Bu ziyareti Rusya açısından değerlendirdiğimizde, Rusya’nın da birçok Avrupalı devlet gibi Sırbistan ile iyi ilişkiler içerisinden bulunduğunu söyleyebiliriz. Balkanlar’da etkisini arttırmak isteyen her devletin Sırbistan ile ilişkilerini iyi tutmak istemesi gerçeğinden yola çıkarak Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel gibi Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un ziyaretinin de bu doğrultuda olduğunu söyleyebiliriz. Ziyarete Sırbistan açısından baktığımızda ise, Sırbistan’ın bölgede yükselen güç ve otorite olmak isteme arzusundan ötürü Avrupa’nın önde gelen devletleriyle yakın ilişkiler kurma çabası içerisinde olduğunu ifade etmek gerekir.

 Cihan DUMAN
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...