Rusya Fırsatı Değerlendiriyor

Libya’da siyasi belirsizlik devam ederken, ülkenin özellikle Avrupa’ya yaptığı ham petrol ihracatı durma noktasına geldi. Durumu lehine çevirmek isteyen Rusya ise enerji tedarikçisi olarak devreye giriyor. Moskova, Arap dünyasındaki ham petrol ve doğal gaz üretimindeki sorunların Batılı sanayi ülkelerine nasıl yansıyacağını yakından izliyor. Nitekim Rus enerji devi Gazprom, Libya’dan enerji ihracatı yapılamadığı için, bu açığı kapatmak için kolları sıvadı.

Hafta başında bir açıklama yapan AB’nin enerjiden sorumlu Alman komiseri Günther Oettinger, ham petrol fiyatlarının yakında rekor düzeye fırlayacağını ifade etmiş, AB ülkelerinin enerji ihtiyacının karşılanması konusunda sorun yaşanmayacağını belirtmişti. Arap dünyasındaki yaşanan gelişmeleri kendi lehine çevirme planları yapan Rusya ise Fransa’ya doğal gaz sevkiyatını iki kata çıkartarak güvenilir bir enerji sevkiyatçısı olarak sahneye çıkmayı planlıyor. “Avrupa, güvenirliği kanıtlanmış olan ortağı Rusya’yı yanında hissetmeli. Arap dünyasındaki başka seçeneklere bakmak zorunda değil, çünkü orada sadece sorun yaşayacaktır” şeklinde konuşan Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkanı Konstantin Simonov, Avrupa’ya enerji sevkiyatı konusunda güvence verdi. Rusya, gerçekten de Avrupa’nın enerji ihtiyacını karşılayan en önemli ülke konumunda. Sibirya’daki kuyulardan sadece geçen ocak ayında yaklaşık 43 milyon ton ham petrol çıkarıldı. Moskova açısından Avrupa’nın enerji konusunda Rusya’dan bağımsız olmak istemesi de anlamsız. Ama Kuzey Afrika’da şu sıralarda ortaya çıkan kriz nedeniyle Rusya adeta haklı çıktığını kanıtlamak istiyor. Moskova, Kuzey Afrika’daki siyasi kriz nedeniyle ham petrol fiyatlarının rekor düzeydeki artışından ve kendi enerji şirketlerinin kazancından memnun. Ancak özellikle Gazprom şirketinin bir bakıma Kremlin’in sağ kolu olması nedeniyle birçok Avrupalı, bu şirkete şüphe ile bakıyor. “Kuzey Afrika’da devam eden huzursuzluklar nedeniyle AB’nin, enerji sevkiyatının güvenliğini mutlaka yeniden değerlendirmesi gerekiyor” diyen Gazprom’un başkanı Aleksi Miller, durumdan hoşnut olduğunu kaydetti.

Moskova kendine bu konuda özgüven duysa da Rusya’dan Avrupa’ya enerji nakliyatında geçmişte sorunlar çıkmış ve her zaman güvenli biçimde yürümemişti. Son olarak Ukrayna ile baş gösteren bir anlaşmazlık nedeniyle Ukrayna’dan Rusya’ya doğal gaz sevkiyatı durdurulmuş, dolayısıyla Avrupa da bu kesintiden etkilenmişti. Rus enerji devi Gazprom, en azından bu yıl içinde enerji sevkiyatından rekor düzeyde gelir sağlamayı bekliyor. Hafta başında ortaya çıkan yeni durumu görüşmek üzere Brüksel’de bir araya gelen AB enerji bakanları, Libya’daki enerji dar boğazının Avrupa’daki benzin istasyonlarına yoğun olarak yansıyacağını açıklamışlardı. Ama endişeye mahal olmadığını vurguluyan AB’nin enerjiden sorumlu yetkilisi Günther Oettinger, “Özellikle ham petrol konusunda AB ülkelerinin çok önemli rezervleri bulunmaktadır. Bunun ötesinde OPEC ülkeleri ve Rusya gibi diğer ortaklarımızın Avrupa ham petrol pazarında dar boğaz oluşmamasına çalıştıklarını biliyoruz” diyerek, enerji sevkiyatçısı Rusya’nın Avrupa açısından özel rolüne de atıfta bulundu.

(tuicakademi, deutsche welle)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...