Rusya’da G20 Toplantısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin G20 üyesi ülkelerden gelen çalışma bakanlarını karşıladığı görüşmede, G20 dönem başkanı ülke olarak Rusya’nın amacının istihdam artışının teşvik edilmesi olduğunu söyledi. Rusya 1 Aralık 2012 itibariyle tam bir yıl sürecek olan G20 dönem başkanlığı görevini devralmıştı. Günümüzde temel sorunun G-20’nin uzun vadeli büyüme hedeflerine etkin bir çözüm bulması ve küresel ekonomik durgunluk ve belirsizliğin ortadan kaldırılarak istikrarlı bir büyüme sürecine geçişi sağlaması olduğunu belirten Putin, Rusya’nın G-20 dönem başkanlığı süresince buna yoğunlaşacağını söyledi.

 

Yatırımların artırılması, büyümenin dengelenmesi, yeni istihdam alanlarının oluşturulması ve ekonomide şeffaflığın artırılması gibi temel hedefleri olduğunu kaydeden Rusya lideri, G-20 ülkelerinin ülkelerin borçları ile ilgili daha şeffaf yapılar oluşturarak yatırımcıların güven ortamının kazanılmasına katkı sağlamaları gerektiğini ifade etti.

Gelişmiş ekonomilerde bazı ülkelerin borçlarının gayri safi milli hasılalarının da üzerinde olduğunu vurgulayan Putin, “Ülkelerin borçlarını nasıl yapılandırdığı şeffaf değil. Bu da yatırımcıyı temkinli hareket etmeye zorluyor. Sonuçta ülkeler sonu gelmeyen borç ve ekonomik kriz sarmalına giriyor.” eleştirisi getirdi.

Ali Babacan’ın toplantı öncesi basın açıklaması

Toplantıya Başbakan yardımcısı Ali Babacan’da gitti. Toplantısı’na katılmak üzere Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’ya hareketinden önce basın toplantısı düzenledi. G20 toplantısına ilişkin, “Başta ABD, AB ve Japonya olmak üzere gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının uzun süredir devam eden aşırı gevşek para politikalarının normale döndürülmesiyle ilgili süreçte çok ciddi bir eş güdüm, mutlaka bu işin basamak basamak yapılması ve iletişim konusunda da herhangi bir yanlışa mahal verilmemesi gerektiği konusundaki uyarılarımı da yapacağım. Son kriz özellikle son 5-6 yıldır çevre boyutu maalesef çok ihmal ediliyor. Pek çok ülke hemen büyüme ve istihdam derdinde olduğu için yapılan işlerin, yatırımların, atılacak adımların uzun vadede çevresel etkileri göz ardı edilebiliyor. Bir bakıma gelecek nesillerin refahından, sağlığından bugün maalesef dünya tüketiyor.” diye konuştu. Babacan, Türkiye’deki kredi kartı kullanımı üzerine de açıklık getirdi.

Türkiye istatistik kurumunun en son ki çalışmasına göre ise; Türkiye’deki işsizlik oranının %9.3 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Geçen yıllara göre işsizliğin daha da arttığı gözlemleniyor. istihdam edilenlerin sayısının da arttığı belirlendi.

Bilindiği üzere G20’nin 20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşmaktadır. G20’ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31’de yer alıyor. G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor.

(TUİÇ Akademi, TUİK, türkrus, Haber7)

Selvi Özge Aksoy

TUİÇ – AVRAM

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...