Tartışmalı Köprü için İmzalar Atıldı

 

Köprünün yapımını üstlenen China Road and Bridge Corporation (CRBD) firması adına Zhang Xiaoyuan ile Hırvatistan Karayolları Müdürü Josip Skoric arasında, Hırvatistan’ın kuzey ve güney kesimlerini karayolu ile bağlayacak ancak Bosna Hersek’in açık denize çıkışını engelleyeceği düşünen tarışmalı Peljesac Köprüsü’nün inşası için bir anlaşma imzalandı.

Yaklaşık 300 milyon avroluk olan köprü projesinin, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic tarafından Hırvatistan’ı ‘’eşsiz kılacağını’’ belirtilirken, Bosna-Hersekli üst düzey yetkililer tarafından bu projeye tepki gösterildi.

Bosna Hersek’in köprünün yapımı ile ilgili tutumunu değiştirmediğini söyleyen Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic, Avrupa Komisyonu tarafından Hırvatistan’ın Bosna ile arasındaki köprü tartışmasını çözmeden köprünün inşasına başlayamayacağı uyarısını aldığını ve bu nedenle ülkesinin açık denize çıkışı konusundaki sorun çözüme kavuşturulmadan Hırvatistan’ın köprü inşasını durdurmasını istediklerini belirtti. İzzetbegovic, Avrupa Komisyonu’nu bu anlaşma konusunda bilgilendireceklerini ve hukuki yoldan haklarını arayacaklarını da sözlerine ekledi.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic de Hırvatistan’ın, Bosna-Hersek tarafının isteklerini kabul etmeyip anlaşmayı imzalaması ile iki ülke arasındaki ilişkiyi ve sorunları daha da karmaşık hale getireceğini ifade etti. İki ülke arasında bir anlaşmaya varılmadan bu anlaşmanın durdurulması gerektiğini de söyledi.

Hırvatistan’ın en güneyindeki toprakları ile kuzeyindeki topraklarını bağlamayı amaçlayan Peljesac Köprüsü, Bosna Hersek’in açık denizlere çıkışını engelleyeceği gerekçesiyle Bosna Hersek tarafından tepkiyle karşılanıyor. Hırvatistan, Komarna ile Brijesta arasında inşa etmek istediği köprü ile topraklarını birleştirmek ve başta turistik Dubrovnik şehri olmak üzere en güneydeki yerleşim birimlerine gideceklere sorunsuz ulaşım sağlamak istiyor. Bosna Hersek’in denize kıyısı bulunan tek şehri Neum ise Hırvatistan’ın güney ve kuzey toprakları arasında bulunuyor. Bu köprü inşası ile iki ülke arasında iki adet sınır kapısı oluşturulmak zorunda kalınıyor. Herhangi bir kriz durumunda, bu köprünün Bosna Hersek’in açık denizlere çıkışını engelleyeceğini savunan Bosna Hersekli makamlar, inşaatın durdurulmasını istiyor. 55 metre yüksekliğinde ve 2,4 kilometre uzunluğunda inşa edilmesi planlanan köprüde, 4 şeritli karayolu yapılacak. Köprü inşaatının 2022 yılında tamamlanması öngörülüyor.

Nuray KARAGÖZ

o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...