Togo’da Binlerce Kişiden, Hükümet Karşıtı Gösteri

Togo Devlet Başkanı Faure Gnassingbe’nin, anayasayı değiştirme girişimi son iki gündür Başkent Lome’de, binlerce kişinin sokaklara dökülmesine neden oldu.

Binlerce insanın sokağa dökülerek düzenledikleri gösterilerde, Devlet Başkanı Faure Gnassingbe ve hükümetini protesto ediyor. Yerel basından elde edilen bilgilere göre, 14 partiden oluşan muhalefet koalisyonunun çağrısı üzerine toplanan binlerce kişi, Lome sokaklarını doldurmuş vaziyette. Koalisyonun Lideri Jean-Pierre Fabre,yaptığı konuşmada,gösterilerin anayasal hak olduğunu ifade ederek, Togolulara protesto çağrısında bulundu. Göstericiler, Devlet Başkanı Faure Gnassingbe’nin anayasayı değiştirme girişimini protesto ediyor.

Faure Gnassingbe, 2005 yılından bu yana iktidarda bulunuyor. Bu görevi, ülkeyi 38 yıl yöneten babasından devralmıştı. Gnassingbe, anayasada değişiklikler yapmak istiyor. Bu isteminin amacı ise, devlet başkanlığında iki dönem sınırlamasını kaldırmak. Muhalefet ise,sınırlamanın korunmasını istiyor. Cumhurbaşkanlarını en fazla iki, beş yıllık görev süresi ile sınırlamak ve iki turlu bir oylama sistemi kurmak istiyorlar. Bu yüzden 2017 yılının Ağustos ayından bu yana, ülke çapında gösteriler düzenliyor. Bu gösteriler eylül ayından bu yana neredeyse haftalık bir olay haline geldi.

Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, muhalefet ile iktidar arasında arabuluculuk yapıyorlar. Devlet başkanlarının bu hafta içinde yaptıkları açıklamada,  muhalefetin 6 aydan uzun süredir düzenlediği protestolara ara vermeyi kabul ettiğini bildirmişti. Ara bulucular, iktidar ile muhalefet arasında anayasa değişikliğinin ele alınacağı müzakere sürecinin 15 Şubat’ta başlayacağını duyurmuştu.

Kossi Djivo’da, protestoculardan biri, “Yaklaşmakta olan müzakere sürecinden herhangi bir olumlu sonuç beklemiyorum çünkü mevcut rejim dürüst değil.” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Muhalefetteki koalisyon, tutukluların serbest bırakılması ve güvenlik güçlerinin geri çekilmesini kapsayan “tırmandırmaya karşı tedbirler” talep ediyor.

Gnassingbe, 2010 ve 2015 yıllarında iki seçim kazanmıştı. Her ikisi de muhalefet tarafından kınandı ancak Togo’nun önde gelen uluslararası borç vericisi, Avrupa Birliği 2015 seçimlerini “Togo halkının demokrasiye olan bağlılığını kuvvetlendiren bir seçim” olarak nitelendirdi. Ayrıca Afrika Birliği ECOWAS’da, oylamanın özgür ve şeffaf olduğunu söyledi. Muhalefet grupları, seçim yasasında yapılan değişikliklere karşı protesto yaptıklarını ifade ettiler ve cumhurbaşkanının kaç defa görev yapabileceği konusunda bir sınır uygulanmasını talep ettiler.

Uzun zamandan beri meydana gelen bu protestoların, 15 Şubatta başlayacak olan müzakere süreciyle olumlu bir sonuç doğurması halinde Togo halkı ve muhalefet koalisyonu demokrasi zaferini kutlayacak gibi gözüküyor.

Merve ACAR
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...