Türkiye Gündeminde Bu Hafta: 5-19 Aralık

Türkiye, Kıbrıs’a yönelik cami saldırılarının cevapsız kalmayacağını belirtti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki günlük bir ziyaret için Katar’a gitmeden önce gazetecilere verdiği demeçte, Kıbrıs Rum kesiminde bir camiye kundaklama girişiminde bulunulmasının raporlarının ardından Kıbrıs’taki Müslüman ibadethanelerine yapılan saldırıların “cevapsız kalmayacağını” söyledi.

Güney Kıbrıs’a şunu söylüyoruz: İbadethanelerimize karşı bu tür sabotajlar yapmayın. Bu tür sabotajların bedeli ağır olacaktır” şeklinde konuştu.

Erdoğan’dan Katar ziyareti

Yüksek Stratejik Komite’nin 7’nci Toplantısı’na katılmak üzere Doha’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yle iki ülkenin yaptığı anlaşmaların imza töreninde bir araya geldi. Türkiye ve Katar arasında toplam 15 anlaşma imzalanırken Erdoğan, “Katar, Türk ekonomisine yönelik spekülatif ataklarda da daima bizlerin yanında olmuş, ülkemize duyduğu güveni göstermiştir.” dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doha’da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Doha’dan mali yardım isteme planının olmadığını söyledi. Muadili Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani, Katar’ın Türkiye’nin ekonomik zorluklarından doğan fırsatlara baktığını söyledi.

Türkiye, İsrail’e Filistinlilere karşı ‘duyarlılık’ çağrısında bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin iyileştirilmesine açık olduğunu, ancak ülkenin önce Filistinlilere karşı “daha hassas” politikalar sergilemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan 7 Aralık Salı günü geç saatlerde Katar’da bir grup gazeteciye, İsrail ile daha iyi bağların daha geniş bölgede barış için faydalı olacağını söyledi. “Ancak bu noktada İsrail’in Filistin politikası konusunda, Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda hassas olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Hassaslıkları tespit eder etmez elimizden geleni yapacağız ve adımlar atacağız” dedi.

 

Türkiye ve Ermenistan ilişkileri normalleştirmek için elçiler atayacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Ermenistan’ın bağlarını normalleştirmeye yönelik adımları görüşmek üzere özel temsilciler atayacağını söyledi. 13 Aralık Pazartesi günü geç saatlerde bakanlığının bütçesine ilişkin bir tartışma sırasında mecliste konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul ile Erivan arasındaki charter seferlerinin yakında yeniden başlayacağını da söyledi.

Azerbaycan ile istişare ettik. Yakında normalleşme adımları için Ermenistan ile karşılıklı özel temsilciler atayacağız ve her adımda Azerbaycan ile birlikte hareket edeceğiz” dedi.

Türkiye, Sırpların Bosna’nın kilit kurumlarından ayrılmaya başlama hamlesinin tehlikeli olduğunu söyledi

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 13 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Sırp milletvekillerinin özerk Sırp Cumhuriyetini Bosna’nın silahlı kuvvetleri, yargısı ve vergi sisteminden çıkarmaya başlama oylamasının “yanlış ve tehlikeli” olduğunu ve bölgesel istikrarı tehdit edebileceğini söyledi.

Bakan’ın yorumları, Almanya’nın yeni hükümetinin Avrupa Birliği’ni karar nedeniyle Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’e yaptırım uygulamaya çağırmasının ardından geldi.

Dışişleri Bakanlığı, hafta sonu oylamayla ilgili endişelerini dile getirerek, Sırpları “barışa ve refaha zarar verme sorumluluğunu üstlenecekleri anayasal ve yasal çerçeveye uymaya ve diyaloğa başvurmaya” çağırdı.

Türkiye, Exxon Mobil ve Qatar Petroleum’un Doğu Akdeniz’deki yetki alanının dışında kalacağını söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve Katar’ın Türkiye’ye Exxon Mobil ve Qatar Petroleum’un Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının dışında kalacağına dair güvence verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında meclise verdiği demeçte, “Kim oldukları önemli değil, bizim iznimiz olmadan kıta sahanlığımıza giremezler. Bu nedenle 5. Bölüm’deki bu anlaşmada, her iki ülke – Amerika Birleşik Devletleri ve Katar – kıta sahanlığımıza girmeyeceklerini garanti ettiler” dedi.

 

Türkiye’nin Afrika zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük Türkiye-Afrika zirvesinde, “büyük adaletsizlik” olarak nitelendirdiği şeye değindi. Cuma günü İstanbul’da başlayan zirvenin dinleyicileri arasında bir araya gelen onlarca Afrikalı lidere hitaben, “Son yıllarda yaşanan gelişmeler bize, BM’ye üye beş ülkenin tüm dünyanın kaderini belirlemesine izin vermenin bir hata olduğunu gösteriyor” dedi.

Erdoğan, “1,3 milyarlık nüfusuyla Afrika kıtasının, dünya nüfusunun altıda birini temsil ederken BM Güvenlik Konseyi’nde temsil edilmemesi adil değil” ifadelerini kullandı.

Onaylanmayan Anlaşmalar

Türkiye ve Libya’nın imzaladığı, 2019 tarihli deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askerî iş birliği anlaşmasının Libya Temsilciler Meclisi’nde onaylanmadığı aktarıldı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, deniz yetki alanlarının belirlenmesine yönelik anlaşmaya destek verdiklerini ancak Türkiye’yi çatışmanın tarafı hâline getirecek askerî anlaşmaya karşı çıktıklarını söyledi.

 

Referanslar: Associated Press, Euronews, Gazete Duvar, Reuters

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...