Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’den, Trump’ı Seviyorum Açıklaması

Trump ve milletvekilleri arasında bu ay yapılan göç toplantısında Trump’un, Haiti, El Salvador ve Afrika uluslarına karşı ağır hakaret içeren sözler kullandığı ifade edilmişti. Dünyadan ve Afrika’da bazı ülkelerden bu açıklamalara tepki geldi. Uganda Devlet Başkanı Museveni ise bu ifadelerin ardından “Trump’ı seviyorum, çünkü Afrikalılara açık yüreklilikle hitap ediyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

Başkan Trump, bu ayın başlarında Beyaz Saray’da yapılan konferansta göç tartışması sırasında bazı göçmen ülkelerine ağır sözler sarf etti. Trump, bazı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenleri kastederek “Neden bu iğrenç ülkelerden insanların buraya gelmesini isteyelim. Norveç’ten daha fazla göçmen almalıyız.” demişti. Bir grup senatörün Trump’ın kullandığı hakaretleri duyduklarını ifade etmelerine rağmen, Trump bu duyumları yalanladı.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Sarah Huckabee Sanders, konu ile alakalı olarak “Başkanımız sert bir dil kullanmadığını söylemiyor. Bu önemli bir mesele, başkanımız bu konuda kararlı ve göç sistemini düzeltmeye çalıştığı için özür dilemeyecek.” şeklinde açıklama yapmıştı.

Trump’ın bu sözleri Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da aralarında bulunduğu dünya liderlerinin öfkesini artırdı ve Haiti sokaklarında binlerce kişinin protesto yapmasına neden oldu. Macron BBC’ye verdiği röportajda, Trump’ın dile getirdiği kelimelerin hiçbir zaman kullanılmaması gerektiğini, tüm ülkelere saygılı olunması gerektiğini ifade etti. Afrika Birliği, Trump’ı özür dilemeye çağırdı.

Gana Cumhurbaşkanı Nana Akufo-Addo, bu kaba ifadeleri kınadığını belirterek “Bu tür hakaretleri, ne kadar güçlü olursa olsun, samimi bir ülkenin liderinden bile olsa kabul etmeyeceğiz.” dedi.

ABD’nin Uganda Büyükelçisi Deborah Malac, Trump’ın tartışmalı sözlerinden büyük rahatsızlık duyduğunu ve Afrikalıların neler hissettiğini anladığını söyleyerek dolaylı olarak özür diledi. Malac’ın bu sözleri ardından Museveni açıklamada bulundu.

Daha önce de 1 Ocak’ta ulusa seslenişinde de Trump’tan ‘dürüst adam’ diye söz etmiş olan Museveni, Trump’ın tepki çeken bu ifadeleri üzerine Trump’a sözlerini sakınmadığı için sevgisini ilan etti.

Başkent Kampala’da, Doğu Afrika Yasama Meclisine seslenen Museveni şunları söyledi: ”Trump’ı seviyorum, çünkü Afrikalılara açık yüreklilikle hitap ediyor. Trump’ın sözleri yanlış mı aktarıldı, doğru mu aktarıldı, bilmiyorum, ama konuştuğunda ondan hoşlanıyorum, çünkü dobra konuşuyor.”

“Trump’ın tarzı dünya çapında bir liderlik tarzı haline gelirken Uganda lideri ”Bu dünyada zayıfsan hayatta kalamazsın” görüşünü dile getirerek şöyle devam etti: ”Afrika’nın daha güçlü olması lazım, zayıf olmaları Afrikalıların kusuru. Böyle devasa bir kıta var. Afrika toprak ve nüfus bakımından Hindistan’ın 12 katı ve daha da artmakta. Afrika’yı niye güçlü yapamıyoruz?”

Museveni, iktidarda kalmaya devam edebilmek için bir süre önce devlet başkanlığında 75 yaş sınırını kaldırmıştı. Muhalifleri tarafından demokrasi ve hukuk devletini ortadan kaldırmakla suçlanan Uganda lideri, başkanlık sarayı harcamalarının 77 milyon doları geçmesi ve oğlunu halefliğe hazırlamasıyla da dikkati çekiyor.

Merve ACAR
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...