Zeybekci, Moritanyalı Bakan Mouknass ile Görüştü

Zeybekci, Bakanlıkta Moritanya Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Naha Mint Hamdi Ould Mouknass ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Mouknass’ı Türkiye’de görmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Zeybekci, Aralık 2017’de yaptığı Moritanya ziyaretinde gösterilen ilgi ve samimiyetten dolayı teşekkür etti.

Zeybekci, söz konusu ziyarette görüşülen konuların neredeyse tamamının olumlu yönde ilerlediğini söyledi. Görüşmenin ardından imzalanan Moritanya ile Tercihli Ticaret Anlaşması’na ilişkin ön iyi niyet protokolünün önemine değinen Zeybekci, “Tercihli Ticaret Anlaşması ile Moritanya’nın avantajlı üstünlükleri olan ürün gruplarının Türkiye’ye çok daha fazla gelmesini ve Türk yatırımcıların, Moritanya’daki yatırımlarını artırmaya yönelik katkıda bulunmasını amaçlıyoruz. Diğer alanlarda da arkadaşlarımızın görüşmeleri hızla devam ediyor, onları da en kısa sürede sonuçlandırmayı ümit ediyorum.” diye konuştu.

Moritanya Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Mouknass da Ankara’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu bildirdi. Türkiye ve Moritanya arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını anımsatan Mouknass, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Zeybekci’nin ziyaretlerinin ardından iki ülke arasındaki bağların çok daha güçlendiğini dile getirdi. Bu doğrultuda iki ülke devleti ve halklarının beklentilerini net olarak görebildiklerine işaret eden Mouknass, şunları kaydetti:

“Bakan olarak bize de burada düşen, gayretlerimizi daha da çoğaltarak, daha somut ve net neticeler ortaya koyabilmektir. Bugün imzalanacak iyi niyet anlaşmasıyla şu ana kadar yaptıklarımıza ilaveten bir adım daha atmış oluyoruz ama bütün bunlar da yeterli değil. Tabii ki görüşülecek ve neticelendirilecek çok daha fazla konular mevcut.”

Mouknass, Türkiye’deki farklı bakanlıklarla görüşülmüş, imzaya hazır 3 konunun bulunduğuna dikkati çekerek, iş birliğine hazır olduklarını söyledi.

Ortak tarihi ve kültürel bağlarımızın olduğu Moritanya’nın kurucu Cumhurbaşkanı Mokhtar Ould Daddah’ın 1974 yılında ülkemizi ziyaretinden sonra iki ülke arasında 2008 yılına kadar kaydadeğer bir gelişme yaşanmamıştır. Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Sayın Ali Babacan, 8-9 Mart 2008 tarihlerinde Moritanya’yı ziyaret etmiştir. Bu, iki ülke arasında üst düzeydeki ilk ziyareti teşkil etmektedir. Bilahare Cumhurbaşkanı Aziz’in 2010 yılında ülkemizi ziyareti ve sonrasında karşılıklı olarak Büyükelçiliklerin açılması ikili ilişkilere büyük bir ivme kazandırmıştır.

İlk ziyaret olması bakımından özel bir öneme sahip olan ve 5-7 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’nun ziyareti sırasında 3 ayrı anlaşma imzalanmış ve birçok ortak proje ve hibe programı gerçekleştirilmiştir. Son olarak, Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci 20 Aralık 2017 tarihinde Nuakşot’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirmiştir.

Mustafa Nedim CAN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.